Wednesday, October 18, 2006

کاسنی ايرانی: شناسايی گونه های جديد

گرچه برای ساليان دراز و در ميان کهنسالان ايرانی مصرف جوشانده گل کاسنی راهی برای برطرف کردن تشنگی مفرط بوده با اين حال هنوز اطلاعات کاملی درباره تنوع اين گياه که نوع وحشی آن همواره از ارزش دارويی بيشتری برخوردار بوده در دست نيست.

اما اکنون نتايج يک تحقيق جديد که با همکاری پژوهشگران ايرانی در دانشگاه تهران و موسسه گياهشناسی بارسلون انجام شده نشان می ‌دهد 16 گونه‌ جديد از کاسنی در ايران وجود دارد که تا پيش از اين گزارشی از وجود آن‌ها منتشر نشده است.

کاسنی‌ها از نظر علمی در راستهی گل‌های مينا قرار می‌گيرند و تا پيش از اين گمان برده می‌شد که تنها در نواحی کوهستانی و سردسير ايران يافت می‌شوند.

نتايج تحقيق جديد که در شماره ماه ژوئيه نشريه انجمن لينه لندن به چاپ رسيده نشان می‌دهد علاوه بر نواحی سردسير ايران حتی در استان گرم و خشک سيستان و بلوچستان نيز می‌ توان گونه‌هايی از کاسنی يافت.

گرچه در بعضی منابع گياه شناسی از اين شانزده گونه گياه جديد گاه به عنوان گياهان متفاوت از کاسنی نام برده شده اما اکنون پژوهشگران نشان داده‌اند که همگی اين گونه‌های جديد از نظر ژنتيکی همان نوع کاسنی هستند.

بنابر نتايج مطالعه جديد، پراکندگی جغرافيايی کاسنی‌ها در ايران از سلماس در آذربايجان غربی تا سرخس در شمال خراسان و از تايباد در استان سيستان و بلوچستان تا درود در استان لرستان و بالاخره تا کناره‌های درياچه تار در استان تهران است.

از آنجايی که اسپانيا يکی از شرکای تجاری ايران در زمينه صادرات گياهان دارويی و صنعتی است شناسايی و ثبت گونه‌های جديد کاسنی در ايران برای امر صادرات حائز اهميت است.

No comments: