Thursday, January 04, 2007

آزمايش واکسن ديابت سال آينده آغاز خواهد شد

واکسنی که ممکن است بتواند ديابت 'نوع يک' را درمان کند به زودی و برای نخستين بار روی داوطلبان امتحان خواهد شد.

"کينگز کالج لندن" و دانشگاه بريستول، 72 بيمار ديابتی را برای انجام اين آزمايش در بهار آينده استخدام کرده اند.

اين واکسن روند نابودی سلول های لوزالمعده که انسولين توليد می کنند را متوقف می کند. انسولين برای تجزيه شکر در بدن ضروری است.

اگر اين واکسن موفق باشد، دانشمندان با کمک "بنياد تحقيقات ديابت نوجوانان" در بريتانيا داوطلبان بيشتری برای امتحان کردن آن استخدام خواهند کرد.

آزمايش های انسانی

ديابت "نوع يک" پيش از رسيدن به سن 40 سالگی به انسان عارض می شود و بيماران مجبورند روزانه به خود هورمون انسولين تزريق کنند.

بدون اين تزريقات، شکر خون به طرز مهلکی بالا می رود و باعث مرگ می شود.

دانشمندان از مدت ها قبل در جستجوی راهی برای معالجه اين بيماری بوده اند.

هرچند علت دقيق ديابت نوع يک معلوم نيست، اما تصور می شود سيستم دفاعی بدن در آن نقش داشته باشد و به حمله ای نامتعارف عليه سلول های لوزالمعده دست بزند.

اين دو تيم بريتانيايی معتقدند که راهی برای جلوگيری از اين پديده، يعنی حمله سيستم دفاعی به سلول های بدن، يافته اند.

اين واکسن حاوی پروتئينی است که سيستم دفاعی بدن را تشويق می کند برای دفاع از سلول های لوزالمعده در مقابل اين حملات، يک سلول محافظت کننده توليد کند.

محققان بريتانيايی پس از دست يافتن به نتايج موفقيت آميز در موش های آزمايشگاهی، اکنون برای امتحان کردن آن روی انسان آماده می شوند.

در مرحله نخست ايمنی آن محک خواهد خورد.

پژوهشگران سپس اميدوارند که بتوانند به کمک اين واکسن ديابت را در مراحل اوليه پس از ابتلا بخشکانند و در نهايت پيش از آغاز بيماری از آن جلوگيری کنند. البته اين کار پنج تا 10 سال طول خواهد کشيد.

دکتر کالين دايان از دانشگاه بريستول و يکی از هدايت کنندگان اين رشته تحقيقات گفت: "اين واکسن برای کسانی که بيماری تازه در آنها شناسايی شده است مفيد خواهد بود و ممکن است از نابودی بيشتر سلول های سازنده انسولين جلوگيری کند."

وی افزود: "سپس، اگر ايمنی آن ثابت شد، به فکر استفاده از آن در افرادی که به شدت در معرض خطر ابتلا به ديابت نوع يک هستند خواهيم افتاد."

عرضه نوعی انسولين قابل استنشاق در آمريکا تاييد شد

عرضه نوعی داروی انسولين که می توان آن را به جای تزريق، استنشاق کرد برای افراد مبتلا به ديابت تاييد شده است.

اين دارو به نام "اگزوبرا" (Exubera) برای افراد بزرگسال مبتلا به ديابت طراحی شده تا جانشين تزريق روزانه انسولين شود.

"اگزوبرا" را می توان هم برای نوع يک و هم نوع دو ديابت، برای کنترل قند خون، استفاده کرد اما برخی معتقدند اين دارو نمی تواند به طور کامل جايگزين تزريق انسولين شود و انتظار می رود که تزريق های گهگاهی انسولين هنوز مورد نياز باشد.

با اين حال شرکت سازنده اين دارو ادعا کرد انسولين قابل استنشاق ممکن است برای بيماران مبتلا به نوع دو ديابت به طور کامل جانشين تزريق شود.

اين نخستين بار از زمان کشف هورمون انسولين در دهه 1920 است که اداره مواد غذايی و دارويی آمريکا، FDA، شيوه ای جديد (غيرتزريقی) برای دادن انسولين به بيماران را تاييد می کند.

اگزوبرا محصول مشترک شرکت های پيفايزر، سانوفی-اَدوِنتيس و نِکتار تراپيوتيکس است.

در حدود 800 هزار نفر در بريتانيا با تزريق روزانه انسولين بيماری ديابت را کنترل می کنند.

پژوهشگران در جريان محک زدن داروی جديد دريافتند که انسولين قابل استنشاق عموما به اندازه تزريق در کنترل ميزان قند خون موثر است.

بنياد خيريه ديابت بريتانيا گفت تاييد اين دارو می تواند يکی از "بزرگترين گام ها" از زمان کشف انسولين باشد.

سايمون اونيل، مدير بخش مراقبت ها در اين موسسه، گفت: "امکان جايگزينی برخی از تزريق های روزانه انسولين با يک افشانه تنفسی (inhaler) پيشرفتی بزرگ برای برخی از افراد مبتلا به ديابت خواهد بود."

به علاوه دکتر کيت لويد، مدير پزشکی شرکت پيفايزر، گفت او اميدوار است انسولين قابل استنشاق کمک کند تا بيماران "نقشی فعال در کنترل" بيماری به عهده بگيرند.